woensdag 8 augustus 2012

Even geen zin in haken? - Kirigami

Soms (lees: vaak) zie ik op internet creatieve kunstwerken langs komen en ga ik gelijk tutorials bekijken om te proberen een eigen versie te maken. 
Dat had ik ook bij het zien van deze prachtstukken. En ja, ik weet dat ik niet zo maar iets als dit zou kunnen maken, het zijn maar voorbeelden;-)

Ik denk dat bijna iedereen wel origami kent, wie heeft er niet de bekende kraanvogel gevouwen? Maar de Japanse papierkunst kent nog veel meer vormen. Waaronder dus de kirigami, waarbij kiri staat voor knippen en gami voor papier. Je kunt met deze techniek soort pop-up kaarten maken, die je dichtvouwt en bij het open klappen ontvouwt er een drie-dimensionaal tafereel. Op de foto zie je mijn eerste eenvoudige kirigami stukje, het patroon is hier te vinden. Door het snijden en vouwen volgens een patroon of mal kun je heel makkelijk deze pop-up kaart maken. De titel van deze is Escher, naar de beroemde wiskundige en omdat ik fan van Escher ben, wilde ik deze als eerste maken (al zie ik eigenlijk niet speciaal Escher in dit ontwerp).
De techniek is niet moeilijk, iedereen kan het met een goed patroon. En je hebt in prinicipe alleen papier en een mesje nodig. Veel moeilijker is om zelf een patroon te maken, daar heb je wel wat ruimtelijk inzicht voor nodig.

Zijn er nog meer liefhebbers van Kirigami? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ik vind het erg leuk als je een bericht achter laat! Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...