maandag 9 juli 2012

De tuinboon

Follow my blog with Bloglovin
Over: Planten

De tuinboon, ook wel boeren boxen of dikke duimen genoemd, is voor mij een redelijk onbekende zomergroente. Ik had ze in ieder geval nog nooit in de schil en al gekocht en klaargemaakt. Ik was dan ook verrast toen ik mijn wekelijkse groentenpakket ophaalde en daar door de vele peulen bijna de andere groenten en fruit niet meer kon vinden! 

De tuinboon, de latijnse naam is Vicia faba, is een zeer oud cultuurgewas dat zijn herkomst vindt in Zuidwest-Azie en het Middellandse-Zeegebied. In de vorige eeuw werden er in Nederland nog heel veel tuinbonen gegeten. Maar tegenwoordig kun je ze bijna bij de 'vergeten groenten' rekenen.

Als analist-specialist Transfusie is de tuinboon voor mij interessant omdat er een ziektebeeld aan gerelateerd is, namelijk Favisme
Bij favisme of bonenziekte is het ziektebeeld als van hemolytische anemie (versterkte afbraak van de rode bloedcellen). Dit komt omdat tuinbonen alkaloiden bevatten. 
Deze stoffen kunnen bij mensen waarbij een bepaald enzym (G6PD) niet goed wordt aangemaakt favisme veroorzaken, de tuinboon is dan zeg maar de trigger. G6PD-deficientie komt voor bij 10 tot 20% van de mensen die afkomstig zijn uit Centraal-Afrika, Midden-Oosten en het Verre Oosten. 
Bij bepaalde symptomen en omstandigheden kan dus de vraag van de arts komen of er tuinbonen zijn gegeten!  

Het ziektebeeld is zeldzaam hoor dus niet bang worden om tuinbonen te eten! Ik heb de tuinbonen heerlijk gegeten met aardappelen, salade en een sausje van mayonaise, yoghurt en kruiden. 
De tuinbonen heb ik een kwartiertje gekookt. Je kunt ze ook eerst 5 minuten koken en ze dan ontdoen van het bruine velletje (zie bovenstaande foto) en ze dan nog even koken. Dat heet dubbeldoppen. Ik vond dat een beetje een gedoe, al zal het er wel mooier uitzien op het bord. Ook als je niet van de lichtbittere smaak van het velletje houdt is het een optie. 


Bron: www.odin.nl en www.wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ik vind het erg leuk als je een bericht achter laat! Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...